ענף תעשיית המשחקים ממשיך לשלוח עובדים הביתה. בסופשבוע האחרון דווח כי NetherRealm Studios, מפתחת סדרת משחקי מורטל קומבט (Mortal Kombat) פיטרה את כל צוות פיתוח המובייל שלה, והסירה את המשחק Mortal Kombat: Onslaught מהחנויות של אפל וגוגל.
הדיווח הגיע מהאתר ResetEra, ששיתף פוסטים שהחלו להופיע בלינקדאין שציינו שהמפתחת למעשה סוגרת את אולפן משחקי המובייל שלה. "בוקר טוב אינטרנט. למרבה הצער, אתמול צוות המשחקים לנייד של NetherRealm נסגר", פרסם אנליסט אבטחת האיכות טוני לזרה. "המון אנשים מוכשרים מאוד שוחררו הביתה."
"כואב לי להודיע שפוטרתי מאולפני NetherRealm לאחר כ-10 שנים של עבודה שם", אמרה האנימטורית אליזבת רמירז. הפיטורים בתעשיית המשחקים ממשיכים להתפרסם וקשה לראות מתי הגל הזה הולך לעצור.
הבוקר נודע כי מפיצת משחקי האינדי Humble Games עומדת לקראת ארגון מחדש לאחר ש-36 עובדים הודיעו ברשתות החברתיות כי הם פוטרו. Humble Games היא חטיבת ההוצאה לאור של Humble Bundle שבסיסה בסן פרנסיסקו, קליפורניה, ושנרכשה ב-2017 על ידי זיף דייויס דרך חברת הבת שלה IGN Entertainment.
מטעם החברה נמסר בהצהרה כי "בתקופות כלכליות מאתגרות אלה עבור הפצת משחקי אינדי, Humble Games קיבלה את ההחלטה הקשה אך הכרחית לארגן מחדש את הפעילות שלנו", בנוסף, היא גם הביעה צער על כל מפוטרים ואמרה "אנו מודעים היטב להשפעה העמוקה שיש להחלטה הזו על חברי הצוות שלנו ב-Humble Games ומזדהים עמוקות עם כל מי שנפגע".
שני האירועים הללו בימים האחרונים אינם דרמטיים כמובן, אך הם חלק ממגמה מאוד ברורה של שינויים גדולים בתעשיית המשחקים הגובים מחיר עצום של פיטורי עובדים, הרחב והמסיבי בהיסטוריה של הענף. הסיבות לגל הפיטורים הקשה הזה אינן חד משמעיות, אך מומחים כבר מצביעים על סיבות כמו האטה כלכלית עולמית, שינויים בהעדפות הצרכנים, תחרות גוברת ורכישות ומיזוגים.
שנת 2024 – הקשה בהיסטוריה של תעשיית הגיימינג
בשנת 2023, סקטור המשחקים חווה מספר לא מבוטל של פיטורים בגלל קיצוצים נרחבים בתעשייה בעידן שלאחר הקורונה. קיצוצים שהובילו לאיחוד אולפנים ובסופו של דבר, על פי ההערכות 10,500 עובדי ענף הגיימינג איבדו את מקום עבודתם, אחרי ששנה קודם (2022) המספר עמד על 8,500. אם מישהו חשב ש-2023 תיכנס להיסטוריה כשנה הכי קשה בתולדות עובדי ענף המשחקים, התבדה.
למעט חברת הענק היפנית קאפקום (Capcom), שעדיין לא הכריזה על פיטורים, ובאופן כללי מתנהגת בהיפוך גמור לכלל הענף (העלתה תחזיות ומשכורות לעובדים), המשבר הזה לא פסח על אף אחת מהחברות הגדולות בתעשייה. על פי האתר Game Industry Layoffs השנה פוטרו עד כה 11,200 עובדים (2024). אם קצב הפיטורים מתחילת השנה לא יאט, אנו צפויים להגיע לבין 16K-18K מפוטרים.
החברות והמספרים
בחודש מאי האחרון הודיעה חברת מיקרוסופט (Microsoft) כי היא סוגרת ארבעה אולפנים, כשהבולט שבהם היה טנגו גיימוורקס (Tango Gameworks). מהלך זה נעשה כחלק מהשינויים שקורים בתוך חברת הבת בת'סדה (Bethesda), אותה רכשה מיקרוסופט ב-2020 בעבור 7.5 מיליארד דולר.
מיקרוסופט גם פיטרה 1,900 עובדים בתחילת השנה ממחלקת האקסבוקס, חלקם עובדי Activision-Blizzard, אותה שרכשה בעסקת ענק של 69 מיליארד דולר. אחריה הודיעה המפתחת של League of Legends שפיטרה 11% מכוח העבודה שלה.
חברת סקוור אניקס (Square Enix), מפתחת סדרת פיינל פנטזי (Final Fantasy), הודיעה במאי שהיא מתכוונת לפטר עובדים בארה"ב ובאיחוד האירופי כחלק מארגון מחדש. נשיא Square Enix, טאקאשי קיריו, אישר כי פיטורים אלה ישפיעו בעיקר על זרוע ההפצה של Square Enix, ה-IT וחטיבת האינדי. היקף הפיטורים לא נמסר.
באמצע אפריל הודיעה חברת Take-Two, בעלת הזיכיון של סדרת משחקי GTA, שהיא מקצצת 5% מכוח האדם, שבועות ספורים בלבד לאחר שרכשה את מפתחת סדרת בורדרלנדס (Borderlands), חברת "גירבוקס" בעסקה בשווי 460 מיליון דולר. באותו חודש יוביסופט הודיעה על סבב פיטורים של 60 עובדים וסבב נוסף של 45 עובדים ואמרה שזה חלק מהמאמצים "לייעל את הפעילות" ברחבי החברה. בחודש שעבר היא פיטרה עוד 33 עובדים באולפן שלה בטורונטו.

הבום הגדול של גל הפיטורים החל בסוף ינואר, תחילת פברואר השנה עם פיטורים מסיביים של כמה חברות ענק, ביניהן, אלקטרוניק ארטס (EA) שהודיעה בפברואר על גל פיטורים שני ושלחה הביתה 670 עובדים, 5% מכוח האדם שלה. סוני (Sony) הודיעה באותו חודש שהיא מפטרת כ-900 עובדים בחטיבת הפלייסטיישן שלה, צמצום מספר העובדים העולמי שלה בכ-8%. הפיטורים של סוני ישפיעו על מגוון אולפני הפלייסטיישן שלה, כולל Insomniac Games, Naughty Dog, Guerrilla Games ו-Firesprite.
שנת 2024 התחילה עם הודעה של חברת המשחקים Unity Software שהכריזה בינואר על הפיטורים הגדולים ביותר אי פעם שלה עם צמצום של 25% בכוח העבודה, רבע עובדים של
Unity Software, ספקית תוכנת משחקי הוידאו המובילה, אחוז המשתווה לכ-1800 משרות. במקביל, האתר בלומברג דיווח כי חברת Twitch שנרכשה על ידי אמזון (Amazon) פיטרה כ-500 עובדים.
יממה אחרי דיווח האתר כלכליסט כי פלייטיקה הישראלית נאלצת לפטר כ-400 עובדים המהווים כ-10% מעובדי החברה. נציגה ישראלית נוספת היא Plarium שהודיעה במקביל כי היא מפטרת 45 עובדים, ובהמשך שלחה עוד כ-35 עובדים הביתה.
גם האולפנים הקטנים מושפעים
המפתחת Ascendant Studios ששחררה השנה את משחק הבכורה שלה Immortals of Aveum, סיפקה אולי את אחד הסיפורים העצובים יותר, כשהודיעה כי היא פיטרה את רוב צוות האולפן אחרי שהמשחק נכשל במכירות (בהפצת EA). זה קרה אחרי שמייסד האולפן הצהיר ש"לפתח משחק יריות טריפל A לשחקן יחיד היה רעיון נוראי", ואחרי שהמשחק שלה הצליח להטביע חותם ולהפוך למשחק הראשון בתולדות הקונסולות שמקבל תמיכה בטכנולוגיית AMD FSR 3.
יש עוד ועוד אולפנים בינוניים וקטנים שקצרה היריעה מלפרט את הפיטורים שהתרחשו שם, אבל הם קורים ברקע. כשמדובר בחברות ענק, תפקידה של חברה ציבורית הוא ליצור צמיחה לבעלי המניות שלה, אבל נראה שהשנה הלחץ האגרסיבי מצד המשקיעים יצר כדור שלג שמשפיע על תעשייה שלמה.
נותרו לנו עוד קצת יותר מחמישה חודשים לסוף השנה הכי קשה בתולדות תעשיית המשחקים, ונקווה ששטף ההודעות על קיצוצים בתעשייה יקבל תפנית חדה וייעצר.