“Fallout” היא סדרת טלוויזיה אמריקאית מאת גרהאם ווגנר וג’נבה רוברטסון-דוורט שנוצרה עבור Amazon Prime Video אחרי שרכשה ב-2020 את הזכויות להפקת סדרת לייב-אקשן המבוססת על זיכיון משחקי התפקידים שיצר טים קיין ׁ(סדרת המשחקים “Fallout”).
הסדרה פותחה על ידי ליסה ג'וי וג'ונתן נולאן באמצעות חברת ההפקה המשותפת של השניים "Kilter Films", ושותפה להפקה היא Bethesda Game Studio שחתומה על שלושת הכותרים האחרונים בסדרה.
אם היו שואלים אותי לפני כה שנים טובות, מה הסיכוי שסדרת טלוויזיה המבוססת על “Fallout” תצליח, או בכלל אפשרית, הייתי לבטח מגחך בביטול. אבל, עברו להן השנים והאדפטציות מעולם המשחקים לעולם הטלוויזיה חוו מהפך של ממש, כשהשיא עוד לפנינו ובינתיים כולנו צריכים להגיד תודה ליוצרי "האחרונים מבינינו" (The Last of Us). כי ככה עושים אדפטציה, והעונה ה-1 של סדרת “Fallout” עמדה בכבוד במשימה הזאת.
בביקורת זו אשתדל כמה שיותר להימנע מספוילרים, לטובת אלה שעדיין לא הספיקו לצפות או מתכננים לעשות זאת בקרוב. אני עדיין ממליץ לכם להכיר לפחות את מסגרת העלילה, וקצת על הדמויות הראשיות, על כל אלה אכתוב בהמשך.
אז מה הסיפור של Fallout?
העלילה של סדרת “Fallout” מביאה לנו סיפור מקורי ואין לו שום קשר עלילתי לסדרת המשחקים אבל הוא מצליח להביא סביבה מוכרת מעולם המשחקים וליישם בהצלחה כמעט כל פרט בעיצוב, בפסקול, באווירה הפוסט-אפוקליפטית ובפלגים המרכיבים אותה.
זה מרגיש לעיתים קרובות שהסדרה ממש קמה לתחייה על גבי מסך הטלוויזיה, הקונוטציות הוויזואליות למשחקים נמצאות כמעט בכל פריים בסדרה, מפקקי בקבוקים של Nuka-Cola ועד למראה הקווירי של פרות דו-ראשיות. אלו הן רק חלק קטן מהרפרנסים העמוקים שמשחזרים בהצלחה את כל הדרך חזרה למשחקים המקוריים, עם זאת, השילוב המוגזם של ה-Pip-Boy נועד לדעתי להרגיע בעיקר את אחרוני מעריצי ההארדקור שעשו על משחקם האהוב סדרה מבלי לשאול אותם.
שיתוף הפעולה בהפקה עם חברת Bethesda Game Studio שהוזכר כאן למעלה, נועד בדיוק לצורך זה, אבל הוא היה הכרחי גם למנוע התנגשות בין שלל הסיפורים והדמויות של סדרת המשחקים עם הסדרה וגם ימנע מליישם בטעות דברים הקשורים למשחק הבא בסדרה, Fallout 5.
השנה היא 2296
בחזרה לסיפור, הסדרה מנסה לתאר את ההשלכות של המלחמה הגדולה של שנת 2077, שהרגה את הרוב המכריע של האנושות בשואה גרעינית; למעט כמה אזרחים אמריקאים שהצליחו לשרוד את המלחמה ולהתגונן במבנים תת-קרקעיים הנקראים Vaults ("כספות"), מקלטים מסיביים להגנה מקרינה, מוטנטים ופושעים שנבנו על ידי Vault-Tec Corporation ברחבי ארצות הברית.
אבל זו רק ההקדמה, כי עלילת הסדרה Fallout מתרחשת בשנת 2296, 219 שנים לאחר המלחמה הגדולה ההיה, בה אנו פוגשים את כוכבת הסדרה הראשית, לוסי מקלין, תושבת Vault 33. לוסי (בכיכובה של אלה פורנל) היא שוכנת "כספת" תמימה היוצאת אל האור המסנוור של עולם מחריד ושומם, בעקבות חטיפתו של אביה, האנק (בגילומו של קייל מקלכלן).
כאשר לוסי מתרגלת לסכנות שבשממה, היא נתקלת בדמויות אחרות ומגוונות כולל מקסימוס (בגילומו של אהרון מוטן), חייל צעיר ב"אחוות הפלדה", המשתכנע משיטת התעמולה שלה אודות הגנה על העולם על ידי אגירת טכנולוגיה לפני המלחמה. ויש גם את צייד הראשים מושחת הפנים, הג'ול (The Ghoul, בגילומו של וולטון גוגינס).
אזהרת ספוילר: דרכיהן של הדמויות הללו מתלכדות במרדף אחר "חפץ אניגמטי" שיש לו פוטנציאל לעצב מחדש את דינמיקת הכוח של השממה כולה. אט אט הסיפורים של הדמויות המרכזיות מצליחות להתחבר בהצלחה והן אלה שזוכות לזמן המסך הרב ביותר, אבל הן לא הדבר היחיד שקורה בסדרה.
War. War Never Changes.
Fallout (הסדרה) באמת מרגישה כמו Fallout (המשחקים), וזה בא לידי ביטוי גם בהומור הייחודי של סדרת המשחקים שהוא חלק מרכזי מה-DNA של Fallout. המפיקים נולאן וג'וי יודעים את זה ויחד עם הכותבים ומנהלי התוכנית הם אימצו כל היבט של הומור במלואו. קחו למשל את הדמות הראשית לוסי, שוכנת כספות מוגנת שפתאום צריכה להסתגל לשרוד את השממה. לוסי היא בחורה פעורת העיניים המתנהגת כמו מישהי שממש אין לה מושג מה קורה, ושהמשפט הקיצוני שנפלט לה הוא "Okie-dokie!".
לוסי פוגשת במשך שמונת הפרקים דמויות שאומרות לה ש"השממה משנה אנשים", אבל בתמימות חיננית מה שהיא יונקת מהם זה את האנושיות והטוב עד שלא נשאר דבר מלבד הרצון להישרדות. הרגישות שלה נשארת, אבל הערכים שלה משתנים – לפעמים בעדינות, כשהיא מבינה שהיא לא יכולה לעזור לכל מי שהיא רואה בשממה, גם כשמדובר בזוג קניבלים שפגשה על הכביש.
עומק ויצירתיות נמצאים בכל הדמויות של Fallout. החל ממקסימוס וכלה באחיה הקטן של לוסי המקבל סיפור מסתורי ומיוחד בה הוא חוקר את ביתו, Vault 33. הסדרה גם מצליחה להביא בצורה נפלאה סיפורים חד-פעמיים וקצרים על ניצולים אקסצנטריים, נחמדים יותר או משוגעים לגמרי, תחליטו אתם.
כמעט בכל אחד מ-8 הפרקים, תמצאו דמויות שנקלעות למצבים חדשים, כאלה המרגישים ממש כמו משימות צד שנלקחו ישירות מסדרת המשחקים.
הסדרה מגיעה לעומקים דווקא בסצנות קצרות, ובמיוחד דרך פלאשבקים לחייו של The Ghoul לפני המלחמה. הפלאשבקים הללו מספרים סיפור מסתורי, מפחיד ומרתק אודות ה- Vault-Tec, ומהווה מקור לסיפורי הפוליטיקה העכורה של התקופה שלפני המלחמה של Fallout.
ההערצה של רוברטסון-דבורט ווגנר לסדרת המשחקים, היא חלק משמעותי מההצלחה של יצירת תוכנית טלוויזיה איכותית עם סיפור מסופר היטב ודמויות מעניינות, ולהבדיל מסדרת "האחרונים מבינינו" שנשענה על הסיפור של המשחק בצורה מעולה, פה מדובר על מתיחת פנים לעלילה, וזה מספיק לכל מעריץ באשר הוא.
שיחקתי בעברי בכמה כותרים של הסדרה אבל אני לא מחשיב את עצמי למעריץ גדול של סדרת המשחקים. הסדרה הזו גרמה לי להרהר אולי הגיע הזמן להסיר את האבק מהמשחקים האחרונים של הסדרה ששוכנים אצלי בספריית המשחקים של סטים, ולחפש אחר לוסי וחבריה…ורק על ההרהור הקטן הזה, מגיע ליוצרים שאפו.
גזר דין
סדרת הטלוויזיה “Fallout” מצליחה להעביר את תחושת הפוסט-אפוקליפטית של סדרת המשחקים, בצורה כמעט מושלמת. הסדרה מצליחה לספק חוויה מהנה ומרתקת לצופים שמחפשים לגלות עולם נפלא מסתורי ומחוספס עם דמויות מגוונות ומעניינות. בשבילי, אלה היו 8 פרקים של אושר.
זה לא משנה אם אתה מגיע מעולם המשחקים או פשוט מחפש סדרה חדשה ומרתקת, “Fallout” (עונה 1) היא בהחלט הסדרה בשבילך!
סדרת הטלוויזיה Fallout עלתה לשידור באמזון פריים ב-10 באפריל 2024. עונה 2 אושרה.
סדרה מצוינת! נהניתי מכל רגע ומחכה כבר לעונה 2
תודה על הביקורת